Du gamla, du fria

Inget barn väljer vilket land, vilken tradition eller kultur de föds in i – därför är nationalism idiotiskt. Precis som man inte väljer sin familj, kan man inte välja vilket land man kommer ifrån. Därför är jag inte ”stolt” över att jag är född i Sverige: det är ju inte ens min bedrift (kanske snarare en fullträff från mina föräldrars sida), men allteftersom jag har blivit äldre har mina ögon växt, min syn spetsats och vyer vidgats – och jag har insett vilken jäkla tur vi i Sverige har.

Världen omkring oss är långt ifrån en utopi. Det finns så många olika sorters mänskligt lidande att summorna är galaktiska. Vi i Sverige är skyddade från mer än vi kanske inser.

Vi är bortskämda med demokrati.

Vi är bortskämda med fria val, med fri sjukvård, fri skolgång.

Vi har inte varit i krig på sisådär 200 år.

Vi är bortskämda med lika rättigheter när det kommer till vem vi vill älska.

Vi är bortskämda med både tal- och tryckfrihet.

Vi har ett skattesystem som ger oss många säkerheter och ett skyddsnät att falla tillbaka på.

 Vi har en oerhörd säkerhet här, som vi bara tar för givet. Så när vi talar om Sveriges nationaldag tycker jag att det ska vara med tacksamhet. Sverige är på inga sätt perfekt, den nationalistiska samt rasistiska anda som växt fram på den senaste tiden är ett bra exempel på det. Därför kan jag inte prata om Sverige utan att säga att jag tycker att de som anser att vi ska stänga gränserna och börja bojkotta andra traditioner och kulturer är (för att använda ett gammalt men passande uttryck) anskrämliga. Ni har talfrihet och åsiktsfrihet precis som jag, men tillåt mig att använda mina demokratiska rättigheter till att säga att ni har fel!

Sverige är en del av världen. Därför kan vi inte stänga oss ute från världen. Min förhoppning är att vi är ett land som välkomnar alla, som vill lära av alla, som inte är ”lagom” välkomnande utan helt välkomnande! Inget barn, ingen tonåring, ingen vuxen väljer var de föddes – men alla borde få lov att välja vilket land de vill vara en del av. 

Jag är inte stolt över att jag föddes i Sverige. Jag är bara glad för det, jag hade tur. På Sveriges nationaldag vill jag därför slå ett slag för vår bortskämdhet – det är på det stora hela ett fint land vi bor i och tillsammans kan vi göra det ännu bättre, och se till att det fortsätter vara ett Sverige för alla.

Skrivet | Nationaldagen, Sverige | |
#1 - - Carl:

Thats right!!!!

Upp