Skolstart.

Har börjat trean. Klassen är go. Att träffa vännerna igen är gott. Skolmaten är goast.
 
Mellan att komma in i rutinerna igen och med ren viljekraft stoppa mig själv från att somna på alla möjliga olämpliga platser försöker jag inse att jag faktiskt har börjat trean nu. (William-Theo-Fritiof)

Det känns sjukt, men jag växer in i rollen rätt snabbt. Refererar redan till mig själv som "trea" och fnyser på ett lagom vuxet sätt åt hur små ettorna är. Blir depresso utan minst en kopp kaffe om dagen. Fått underskåp för första gången i mitt (på mer än ett sätt) korta liv. Vad kan man då förvänta sig av ett tredjeår? Ett studentår? Jag vet att det kommer bli mycket plugg, mycket allvar - mycket tänk på framtiden (brrrrr) - men jag vet också att det kommer bli sjukt. Mycket. Kul.
 
Nu ska jag ... Drrr-rrrr-rrrr-rrm! Plugga.
 
Livet | | En kommentar |

Det är inte rätt.

Här kommer ett riktigt Anna-är-arg-och-måste-skriva-av-sig-nu-inlägg. Buckle up.

 

Kvinnor, flickor, barn. Samhällets oskyldiga, civila, används som vapen genom brutala våldtäkter, tortyr och mord för att skrämma folk till lydnad. Sexuellt våld är ett skrämmande effektivt vapen, och de som talar för de utsatta eller försöker hjälpa dem hotas till livet. Det här är vardag i vår ”moderna värld”. I länder som exempelvis Kongo är det här hur livet ser ut för många.

 

Doktor Mukwege praktiserar i Kongo. Han hjälper kvinnor som brutalt våldtagits och efter det blivit utstötta av sina familjer – ibland till och med av sina makar, för att en utnyttjad kvinna är något smutsigt, något fult. Barn tvingas se på när deras mammor våldtas och sedan mördas inför deras ögon. De vet att de själv står på tur. Människor som försöker hjälpa dem blir hotade till livet eller, som doktor Mukwege, faktiskt attackerade. Kvinnliga rättigheter accepteras inte som mänskliga rättigheter på alltför många platser och detta måste upphöra.

 

Ja, jag talar om kvinnors rättigheter. Många skulle genast dra parallellen till det många ser som svaret på kvinnoförtryck: feminism. Åh nej, inte feminism igen, tänker du nu. Jag ska inte skriva om det, för jag tror inte det är svaret på de här överfallen. Den tanke som dock kan vara god att ha i åtanke är denna: vi har det lätt - andra kvinnor har det svårare än vi någonsin kan föreställa oss.

 

Kvinnor ses som något som kan nyttjas som vapen. Deras kroppar och liv är inget annat än spelpjäser, som man kan flytta runt, hunsa och behandla hur man än behagar. Den tidigare nämnda kliniken som dr. Mukwege arbetar och bor på har sedan 1999 tagit emot 33 000 kvinnor men det är klart att det inte bara är kvinnor som påverkas av detta. Skadorna syns inte bara hos kvinnor och flickor. De syns hos de barn som föds som resultat av våldtäkter och hela sina liv lever som oönskade. De syns hos de pojkar som sett sina mödrar misshandlas, dödas och söker hämnd med vapen i sina händer.

 

Hela världen, vi som har det lätt, måste bry oss om detta! Oskyldiga utnyttjas. Mänskliga rättigheter ska gälla för alla, det är inte något man bara kan ta. Vi som kan tala måste göra det. För vi har det lätt.

 

Länken till artikeln hittar ni här: "Två miljoner våldtagna i Kongo". Läs den.

| | 2 kommentarer |
Upp